YUMRUK (EL) TEKNİKLERİ

 

Staright punch(streyt panç) direk yumruk:Alnın en üst kısmından başlayıp , karın bölgesinin bittiği yere kadar vücudun ön kısmına vurulan , düz çıkan yumruktur. Amacı rakibi yoklayıp , yanına daha çok sokulmak olsada , yerinde ve etkili kullanılırsa güçlü bir yumruk da olabilir.





Hook punch(huuk panç) kroşe yumruk:Şakaklardan , kulak arkasından başlayıp , bel bölgesinin yan bölümlerinin bittiği yere kadar , daha çok vücudun yan kısmına vurulan yumruktur. Etkili bir yumruktur. Özellikle kulak arkası ve çeneye vurulduğunda rakibi bayıltabileceği gibi , karaciğer bölgesine vurulursa da hatrı sayılır derecede etkili olabilir.




 

Uppercut punch(apırkat) aparkat yumruk:Aşağıdan yukarıya doğru istikamette , çeneye vurulan yumruktur. Nadir olarak karaciğere de vurulabilir. Fakat o bölge için genelde kroşe tercih edildiğinden , aparkat için çenenin altına vurulan yumruk demek çok doğrudur. Çok etkili bir yumruktur. Fırsatını yakalamak zordur. fakat eğerki güçlü bir aparkat çıkarılabilirse , rakibin işi çok zordur.






Backfist(bekfist) dış el yumruk:Yumruğun dış kısmıyla içten dışa doğru yapılan yumruktur. Çok tercih edilen bir vuruş şekli değildir. Daha etkili olanı vuruşun dönerek yapılan şeklidir.
 






Spinning Backfist(spinin bekfist)  Dönerek Ters El Yumruk:
Yumruğun dış kısmıyla içten dışa doğru atılan yumruk. Vuruş yapılırken Vücut ve beraberinde kol , daireye benzer bir şekil çizer ve bu şekilde hızlananan yumruğun rakibin mümkünse çenesinde yada kulak arkasında son bulması sağlanmaya çalışılır. Düzgün çıkarılmış bir spining backfist in etkisi çok güçlü olacaktır. Eğer yerini bulursa rakibin toparlanması çok zordur.






 

Ridge Hand (ric hend) - Kesme Vuruş:Sağ elin sol , sol elin sağ kısımlarıyla , yani ellerin içe bakan kısımlarıyla rakibin genel olarak kulak arkası ve çenesinin yan bölümlerine vurulan darbelerdir. Kullanılan bölge tam olarak bileğin başladığı yerden baş parmağın başladığı yere kadar olan yan bölümdür.






Clinch (klinç):İki el rakibin boyun çevresine koyulur. Bu şekilde 5 saniyeden uzun durulamaz. Sadece bir diz tekniğiyle bitirilir ve eller çekilir. Başka teknik uygulanamaz. Clinch sanıldığı aksine tutup dizle vurma değil , bu eylemin ellerin boynun çevresine koyulduğu kısmıdır.







                                 TEKME TEKNİKLERİ



RoundHouse Kick (raund haus kik) - Dairesel Tekme:Kısaca round kick olarak da adlandırılmaktadır. Tekmenin , dairesel bir yörünge izleyerek vurulmasıdır. Temel tekme tekniğinin başında gelir. Vuruldukları yükseklik seviyesine göre 3 gruba ayrılırlar. Bunlar şöyledir: 



1.High RoundHouse Kick (hay raund haus kik) - Yüksek Seviye Dairesel Tekme:

   
 Boyundan kafaya kadar olan bölümde etkilidir. Eğer kulak arkasına sert bir şekilde isabet ederse , rakibi bayıltabilir. Teknik uygulanırken yerde kalan destek ayağının tekme doğrultusunda dönmesi gerekir.
 







  
2.Middle RoundHouse Kick (midıl raund haus kik) - Orta Seviye Dairesel Tekme:
 


 Koltuk altından , belin bittiği yere kadar atılır. Genel amacı karaciğer bölümüne vurulmasıdır. Yerini bulan , etkili güçte bir yada birkaç middle kick , rakibin karaciğerini , dolayısıyla rakibi çok zor durumda bırakacaktır.






3.Low RoundHouse Kick (lov raund haus kik) - Alt Seviye Dairesel Tekme:

 


Rakibin bacaklarına atılır. İyi derecede low kick vuran bir sporcu ,sürekli hareket etmek zorunda olan rakibinin kabusudur. Bacakların iç kısımlarına ve dış kısımlarına vurulabilir.
 





 

Front Kick (front kik) - Karşı Tekme:Ayağın alt kısmıyla direk olarak düz bir biçimde yapılan vuruştur. Genel olarak iki bölgeye yapılır. Bunlar mide bölgesi ve çene altından göz hizasına kadar olan bölgedir. Rakibi uzak tutmak için kullanılabileceği gibi , düzgün ve etkili çıkarılmış bir karşı tekme , etkili olabilir.






 

Side Kick (sayd kik) - Yan Tekme:Vücudun yan olarak durduğu pozisyonda çıkarılan tekmedir. Yan tekme çıkarıldığı anda rakip artık karşınızda değil , solunuzda yada sağınızdadır. Genel olarak iki bölgeye uygulanır. Bunlar mide seviyesi ve çene altından göz hizasına kadar olan bölgedir.












Hook Kick (hu kik) - Kanca Tekme:Ayağın altı ve parmak uçları kullanılarak , yapılan vuruş şeklidir. Sağ ayakla , soldan sağa doğru , sol ayakla sağdan sola doğru , kısaca dıştan içe doğru vurulan tekmedir. Çene bölgesi ve kulak arkasına vurulması , kanca tekmeyi daha etkili hale getirir.








 
Heel Kick (hiyl kick) - Topuk Tekme:Kanca tekmeyle neredeyse aynıdır. Tek fark vuruş yapılırken kullanılan kısım , ayağın alt kısmı değil , topuk kısmıdır. Topuk çok sert ve etkili vuruşlar yapabileceğiniz bir bölgedir. Rakibe ciddi anlamda hasar verebilir.












Push kick (puş kik) - Basma Tekme:Karşı tekmeyle benzerdir. Bu da düz bir şekilde çıkarılır. Fakat bu teknik , darbeden daha çok ayağın altıyla rakibin gövdesine basıp , onu ittirmek , uzak tutmak için yapılır. Daha çok rakibin yakınımıza gelmesini istemediğimiz durumlarda kullanılırız. Özellikle uzun boylu yada bacak boyu uzun olan sporcuların , daha kısa boylu olanları yakınına sokmaması için ideal bir tekniktir.





Axe Kick (eks kik) - Balta Tekme:Ayağın altı ve parmak uçları kullanılarak yapılan vuruştur. Bu tekniği kanca tekmeden ayıran kısmı , vuruşun yukardan aşşağı doğru yapılmasıdır. Daha çok göz hizasından çenenin bittiği yere kadar olan bölge hedef alınır. Düz Balta Tekme , İçerden Balta Tekme , Dışardan Balta tekme olarak üç şekilde yapılır. İsim farklılıkları sizi yanıltmasın. Vuruldukları yer yine aynıdır. Sadece tekme çıkarılmadan önce ayağın kalkış ve hedefe doğru iniş anında yön farkı vardır. Üç şekli de balta tekme olarak adlandırılır. Genel bir ayrım yapılmaz.



 

Crescent Kick - (krisınt kik) - Hilal Tekme:Ayağın iç yada dış kısmıyla yapılan balta tekmeye , hilal tekme adı verilir. Vuruş yapılırken ayak dıştan içe yada içten dışa doğru , balta tekme gibi yine yukarı istikamette kaldırılır , fakat vuruş yapılırken ayağın dış yada iç kısmı kullanılır. Genel olarak balta tekmeyle aynı bölgeye yada biraz daha yanlara uygulanılır.





 

Back Kick (bek kik) - Geri Tekme:Çok güçlü bir tekmedir. Vücudun arkası hafif çapraz bir durumda rakibe dönük olarak topukla düz bir biçimde mideye yada surata yapılır. Etkili ve nizami bir biçimde çıkarılan bir geri tekme yerini bulursa rakibi bitirir.






 
Sweep (svip) - Süpürme:Ayak bileği ile rakibin ayak bileğinin altına , içten yada dıştan , rakibin dengesini bozma amaçlı uygulanan tekniktir. Genellikle tekme atan rakibin yerde kalan destek ayağına uygulanarak yere düşmesini sağlamaktır. Burda dikkat edilmesi gerek nokta , tekniği rakibin aşil kemiği ve yukarısına uygulamamaktır.





 

Knee (nii) - Diz:Rakibin müsade edilen belden yukarı her bölgesine uygulanabilir. Direk olarak ve zıplayarak uygulanabilir. Diz kemiği sert ve oval olduğundan topuk gibi yüksek hasar verebilir. Uzun boylu sporcuların vazgeçilmezlerindendir.